MikroTik RB951Ui-2HnD Router external (külső) antenna

A posztban egy MikroTik RB951Ui-2HnD beépített wifi antennás router, külső antenna módosításáról olvashatsz. Az eszköz két beépített antennával rendelkezik, és alapértelmezetten nem lehet hozzá külső antennát csatlakoztatni. Alapesetben a belső antenna teljesen jó szolgálatot tesz, de igény lehet esetleg külső antenna csatlakoztatására is.

RB951Ui-2HnD

RB951Ui-2HnD

Szétszerelés

Nézzük meg hogyan tudnánk csatlakoztatni külső antennát, antennákat. Az eszköz hátsó részéről a matricát távolítsuk el, majd egyszerűen pattintsuk ki a rögzítőfüleket, és az alsó burkolat már el is távolítható. Vegyük észre, hogy a burkolaton előre perforálva vannak furatok amiből az következhet van esély külső antennára.

Mikrotik-RB951Ui-2HnD

Mikrotik-RB951Ui-2HnD

Ezután egyszerűen kivehető a panel, melyen találunk két antenna csatlakozót. Sokan megörülnek ennek láttán, gondolván egyszerűen csak rápattint két RP-SMA to U.FL interfész kábelt és mehet is rá a két külső antenna. Sajnos a dolog azért nem ennyire egyszerű. Ha közelebbről megnézzük a csatlakozókat rá kell jönnünk, hogy ez nem U.FL aljzat.

 

UFL antenna csatlakozó

UFL antenna csatlakozó

A fenti képeken az U.FL csatlakozók láthatóak. A routeren viszont nem ilyen van. Láttam már fixen  beforrasztott antenna kábel beforrasztást is, de ha nem muszáj akkor próbáljuk meg megoldani másképpen. Hosszas keresgélés után aztán sikerült megtalálnom mi is ez a csatlakozó. MS-156C

MS-156C coaxial switch

MS-156C coaxial switch

Ez nem egy egyszerű csatlakozó, ez egy teszt célra kialakított mérési hely. Ebbe a csatlakozóba csatlakoztatva egy antennát, a belső antenna lekapcsol. Akit bővebben érdekel az itt olvashat róla.

Én nem találtam ilyen csatlakozóval szerelt antenna kábelt, így megpróbáltam csinálni U.FL csatlakozóból. Felmerülhet a kérdés, hogyan tudjuk majd ellenőrizni a megfelelő kontaktot, és hogyan tudunk meggyőződni arról, hogy a belső antenna valóban kikapcsolt a külső antenna csatlakoztatásakor. Nos erre is van megoldás. Mindkét csatlakozónál van két mérési pont, amin alaphelyzetben rövidzárat mérhetünk, az antenna megfelelő csatlakozása után pedig szakadást.

Mikrotik-RB951Ui-2HnD

Bal oldal. A két forrasztási pont között kell mérnünk.

Mikrotik-RB951Ui-2HnD

Jobb oldal. A két forrasztási pont között kell mérnünk.

Az antenna csatlakozó elkészítése

Nos, ha rendelkezünk 1 pár RP-SMA to U.FL adapter kábellel akkor nem sok mindent kell csinálnunk az átalakítás során. Keressünk egy 0.5mm körüli átmérőjű vezeték darabot, majd vágjunk le belőle annyit, hogy az U.FL csatlakozóba bedugva kb 1.5-2mm-t álljon ki belőle. Nekem erre a célra tökéletesen bevált egy ellenállás, vagy LED lába. Ha ezzel megvagyunk akkor csatlakoztassuk a kábelt, és mérjünk rá a fentebb említett mérési pontra. Ha szakadást mérünk mindkét oldalon akkor sikerült a módosítás.

Az átalakított csatlakozó

Az átalakított csatlakozó

Ha sikerült mindkét csatlakozónál jó, stabil kontaktot kialakítani, akkor rögzítsük a 2 antenna kábelt a panelhoz. Kábelkötegelő maximálisan megfelel erre a célra, de bármi jó lehet ami stabilan rögzít. A stabil rögzítés után nem árt mégegyszer ellenőrizni a csatlakozók kontaktját.

RP-SMA csatlakozó rögzítése

Összeszerelés előtti utolsó lépésként a két csatlakozót helyezzük el a házon. Az elhelyezés szabadon választott, bárhová szerelhető ahol nem akadályozza a későbbi összeszerelést. Készítsünk két furatot és ide rögzítsük a két antenna aljzatot.

U.FL-csatlakozo-rogzitese

U.FL csatlakozó, RP-SMA rögzítése

Miután mindkét aljzatot rögzítettük, helyezzük vissza a panelt a házba és pattintsuk vissza a műanyag ház alját. Ezzel készen is vagyunk, nincs más hátra mint bekapcsolni és kipróbálni. A wifi térerőnek nagyobbnak, a kapcsolatnak stabilabbnak kell lennie. Nekem ezzel a módszerrel sikerült olyan helyen is wifi-s elérési pontot létrehozni, értékelhető sebességgel, ami a belső antenna használatával nem sikerült.

Mikrotik-951ui-2hnd-antenna-mod

A kész módosítás

Mikrotik-951ui-2hnd-antenna-mod

Hátulnézet

A technikai segítséget, és ötleteket a Mikrotik fórum adta. Köszönet érte.