Mini NVR2 N4-Mini/L hálózati videó rögzítő

A bejegyzés tárgya egy olcsó és jó, kis méretű videórögzítő, természetesen Kínából. Manapság már szinte mindenütt találkozhatunk térfigyelő kamerákkal, miért ne használnánk ilyet, saját otthonunk védelmébe. Amire szükségünk van, IP kamerák, és egy képrögzítő berendezés. Egy ilyen képrögzítőt szeretnék most bemutatni. Ez pedig nem más mint Mini NVR2 N4-Mini/L. Jelenleg Magyarországon nem találtam kereskedőt ahol kapható, így külföldről rendeltem, tokkal vonóval 12 ezer forintból megvolt. Nézzük először magát a hardvert.

Mini NVR2 N4-Mini/L

Mini NVR2 Box

A csomagolása egészen tetszetős, kínai szövegektől mentes, egyszerű papírdoboz. Legjobban egy táblagép, vagy mobiltelefon dobozhoz tudnám hasonlítani, a mérete is hasonló, elvileg ez egy Mini eszköz, és valóban tényleg mini. Nézzük mit kapunk a pénzünkért, mit rejt a doboz. Természetesen magát a rögzítőt, egy hálózati adaptert (5V 2A micro USB), egy CD lemezt, garancia papírt, (ami mellesleg nincs kitöltve, bár nem is sok értelme lenne) egy rövid beüzemelési, üzembe helyezési leírást, (ami nem ehhez a készülékhez való  😆 ) négy csavart a beépíthető 2,5 hüvelykes HDD-hez.

Mini NVR2

Mini NVR2

Mini NVR2 tartozékok

Mini NVR2 tartozékok

Nézzük közlelőbbről az NVR-t. Milyen csatlakozók, kimenetek, bemenetek vannak rajta.

  • 1db RJ-45 10/100 Ethernet port
  • 1db e-SATA port
  • 1db D-SUB VGA kimenet
  • 1db HDMI kimenet
  • 2db USB 2.0 port (egér, wifi, 3G stick csatlakozási lehetőség)
  • 1db Power LED (extra magas fényű kék)
  • 1db Micro USB port (tápegység)
  • 1db SATA internal connector (SATA hdd csatlakoztatásához)
Mini NVR2 HDD case

Mini NVR2 HDD case

Lehetőségünk van egy 2,5 hüvelykes HDD csatlakoztatására, a legnagyobb támogatott lemez méret 4TB. A lemez beszereléséhez ki kell nyitni a készülék alján lévő fiókot, ami egyben sínként is szolgál a SATA portba csatlakozáshoz. Erre tudjuk felszerelni a HDD-t és a műanyag házzal együtt a helyére tolni. Mivel az egész ház műanyag, és az anyagminőség is hagy némi kívánnivalót maga után, így ez a folyamat elég nehézkes. Nincs az a konkrét bepattanó érzés, csak toljuk amíg tudjuk. A ház minőségéről egyébként elmondható, hogy a leghitványabb, leggyengébb műanyag. Tekeredik jobbra balra, hézagok mindenhol, csavaroknak nyoma sincs sehol. Így nem nagy erőfeszítéssel könnyen szétpattintható a ház és láthatóvá válik a csoda.  😆

Mini NVR2 belső

Mini NVR2 belső

Az egész ház 3 részből áll, egy alsó, egy felső és egy előlapból, melyen díszeleg egy “Expansion Slot” felirat. Akár hogy töröm a fejem, nem jövök rá, ide mit és hogyan lehetne csatlakoztatni. Az alaplapot két csavar rögzíti a házhoz. Itt is érezhető a gyenge minőség, nem igazán passzolnak a ház és a panel furatok, bár kis rábeszéléssel azért becsavarozható. Nem lesz a szoba dísze ez már biztos. Ha már itt tartunk akkor gyorsan nézzük is meg mit rejt a panel másik oldala. Nem sok mindent, egy hisilicon Hi3520 SoC a lelke a többi csak körítés . 3 dolog van itt ami jelenleg említésre méltó, kettővel azonnal foglalkoznom kell, egyel majd később. Mivel az NVR szobába fog kerülni ezért a panel hangszóróval, és a bekapcsolást jelző led-el valamit kezdeni kell, a hangszóró nagyon hangos, a led nagyon nagy fényerővel világít. (Persze ez csak teszt üzemben derült ki.) Jól bevált módszert alkalmaztam a hangszóróra.

Mini NVR2 PCB

Mini NVR2 PCB

Vattával betömködtem a pici nyílását, így már elviselhetővé vált a hangerő. (Ez a hangszóró szolgál a különböző riasztások, HDD hiba, kamera hiba, mozgás érzékelés, stb. jelzésére) A bekapcsolást jelző led fényerejét, egy sötét színű körömlakkal sikerült a megfelelőre állítani.  😆 Ezzel a gyors személyre szabás elkészült. A harmadik dolog ami érdekes lehet az a panelra kivezetett és feliratozott UART port. Idő hiányában ezzel csak később tudok foglalkozni, de ellenőriztem és a boot folyamat szépen látszik. Nagy valószínűséggel mindenféle firmware hack elérhetővé válik, illetve a flash mentése visszatöltése, bármilyen meghibásodás esetén. Nos magáról a hardverről ennyi, következhet a tényleges teszt és a szoftver.

Mini NVR2 back

Mini NVR2 back

Mini NVR front

Mini NVR2 front

Mini NVR2 PCB

Mini NVR2 PCB

Mini NVR2 UART

Mini NVR2 UART