Mini sztereó digitális erősítő PAM8403 board

Egy monitor beépített audio erősítőjének hibája miatt (a felismerhetetlenségig összeégett) szükségessé vált egy kis méretű sztereó erősítő beépítésére. Sok irányból megközelíthető a probléma, lehetne gyártani, kis teljesítményű végfokot, számtalan kapcsolást találhatunk. Ezekkel mind-mind az a baj, hogy meg kell építeni, alkatrészeket beszerezni, panelt készíteni stb..

PAM8403

PAM8403 digitális erősítő

Ehelyett sikerült találnom egy remek előre gyártott board-ot ami mindent tud amire szükség lehet ilyen, vagy hasonló körülmények között. Ez pedig nem más mint a címben említett PAM8403-al szeret mini digitális erősítő. Nyilván nem beszélhetünk Hi-Fi minőségről ez egy D osztályú erősítő, de a cél nem is ez. A mérete valóban kicsi, rögzítése egyszerűen megoldható. Tápellátásához 5 voltra van szükség, ami könnyen megoldható, legyen az monitor, vagy bármilyen elektronikai eszköz.

 

Nézzük mit tud a PAM8403 board:pam8403

  • Tápfeszültség: 3,6V-5,5V
  • Teljesítmény: 2x3W 4Ω
  • Jel zaj viszony: 90dB
  • Hatásfok: >90%
  • Méret: 24 x 15.5 x mm
  • Rövidzár védelem
  • Túlmelegedés védelem
  • Sleep mode

Bekötése roppant egyszerű, a panelon szitázva van az összes bekötési pont.pam8403

R+  Jobb + kimenet
R-  Jobb – kimenet
L-  Bal – kimenet
L+  Bal + kimenet
GND  Tápfeszültség negatív
+5V  Tápfeszültség pozitív
SW  sleep
GND  sleep gnd
L In  Bal bemenet
GND  Bemenet GND
R In  Jobb bemenet

A bekötés nem sok magyarázatra szorul, értelemszerűen kell bekötni. Nekem a tápfeszültséget kellett levennem a monitoron belül egy olyan helyről, ahol csak akkor van 5V, amikor a monitor be van kapcsolva. Ha nem áll rendelkezésre ilyen kapcsolt tápfeszültség akkor használhatjuk az “SW” lábat a kikapcsoláshoz. Kössünk egy kapcsolót az “SW” és a “GND” közé, így kézzel kapcsolhatjuk ki/be az erősítőt.

Nálam bevált, több hónapja teszi a dolgát, a használója legnagyobb megelégedésével. Végezetül az IC leírása, és beszerzési forrása.

PAM8403 datasheet

PAM8403 board ebay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük